Slik forklarer du vanskelige tema for barna dine

Det er ikke alltid en morsom eller behagelig affære å skulle fortelle eller forklare et vanskelig tema for barna dine. Likevel er dette noe som kommer å skje, og et er viktig å lære dem hvordan man håndterer slike situasjoner. Det kan for eksempel være at man skal fortelle at et kjæledyr har dødd, at dere skal skilles, eller forklare tema som mobbing.

Det er foreldrenes ansvar at barna deres lærer seg disse tingene, og med riktig tilgangsmåte kan de lære seg å takle problemene bedre i tidlig alder. Selv om det ikke alltid er så lett, så kan noen tips hjelpe dere på veien.

Bruk fortellinger og historier

Innimellom er det ikke sikkert dere klarer å formulere ordene og setningene selv, og da er det fint at det finnes så mange gode filmer, fortellinger og historier dere kan bruke. Det meste av filmer og serier for barn er laget svært pedagogisk, og ofte med fokus på at man skal akseptere den man er og at ikke alle er like. Hvis man viser og forteller disse historiene i tidlig alder, kan de lære fra de er små og man slipper å ta det opp like mye i senere tid. Et eksempel er den kjente historien om den stygge andungen av H.C Andersen.

Svaneungen, som alle tror er en and, ser litt annerledes ut når han blir fød, og er ikke hvit i fjerne som de andre svaneungene. Derfor blir han bommet og utstøtt, og har etter hvert ikke noe steder han føler hjemme. I slutten av historien møter han en svaneflokk som aksepterer han og der han får lov til å endelig være med noen som er glad i han. Historien lærer om hvor sårende det er å bli mobbet, og hvordan man kan være venner selv om man ikke er helt like.

Fortell det som det er

Mange foreldre ønsker å skåne barna sine fra triste eller vanskelige situasjoner. Dette er helt naturlig, og man vil jo bare barna sine godt. Likevel kan det være en god ide å innimellom bare si det som det er. Hvis man har mistet et familiemedlem eller et kjæledyr kan det være vanskelig å finne den passende måten å forklare det på. Bruk denne tiden på å lære barna om livets gang, at vi alle blir født og at vi en dag ikke er her mer. Man kan fortelle at de du er glad i kommer til himmelen for eksempel, og at det er noe fint som venter videre.

Det er mange foreldre som opplever den kompliserte situasjonen å måtte si til barna at de skal skilles. Dette er noe som aldri vil være lett, men som er viktig å fortelle. Dere kan si det som det er, og samtidig forklare hvordan livet fremover vil bli. At dere fortsatt elsker dem, men at dette er det riktige å gjøre

Det er aldri lett å ta opp slike tema, men det er viktig at barna er klar over ekte situasjoner som skjer i hverdagen, slik at de også kan vokse og lære.