HVERDAGSSTRESS: – Det er den vanligste årsaken til at man ikke har så mye sex som man kanskje ønsker. Vi har et enormt tilbud på fritidsaktiviteter, i tillegg stiller vi høye krav til oss selv om at vi skal rekke alt. Man skal ha jobbet i så og så mange timer, trent, hentet barn i barnehage, ha det fineste hjemmet og sett de siste TV-seriene. Når man har gjort alt dette er det kanskje ikke tid eller energi igjen til sex, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk sexologi.
Råd: Tenk gjennom hvilke ting man virkelig har lyst til og hva man «bare gjør», prioriter sex fremfor ting som ikke er så viktig. Sett av tid til sex i kalenderen slik at tiden går til noe annet.
NYE MEDIER: – Når man kommer hjem fra jobb og fritidsaktiviteter blir det TV og internett på kvelden for mange, når man i stedet burde vært nær partneren. Kanskje man sjekker Facebook eller Twitter mens man sitter i sofaen eller ligger i sengen med partneren. Hver slik sjekk tar litt tid, så blir det mange av dem kan det bli vanskelig å komme nær sin partner, sier Lindskog.
Råd: Kutt ned på TV-tid, jobbing eller sosiale medier i stedet for å kutte ned på sex. Har du ikke selvdisiplin nok til å kutte ned, så burde du kanskje ligge unna Facebook.
JOBB: – Vi har skapt en idé om at det er viktig å jobbe i et høyt tempo og i mange timer, men alt slik går jo utover noe annet. Sex er en aktivitet som bygger på mye nærhet og lek, blir nærheten og leken bortprioritert forsvinner sexen, sier Lindskog.
Råd: Kutt ned på jobb! De fleste har godt av å jobbe litt mindre. Det er både hyggeligere og triveligere å ha sex i stedet.
BEKYMRINGER JOBB/ØKONOMI: – Ofte tar man med seg bekymringer fra jobben hjem. Bekymringer for økonomi er også et stort problem for flere, sier Lindskog.
Råd: Snakk med partneren om bekymringene. Når man først har satt av tid til nærhet så er det viktig at det er i en setting som fungerer for begge, og at en av dere ikke sitter inne med masse bekymring for økonomi f.eks.
FORELDREROLLEN: – Det er status å være foreldre i dag og nå deler mor og far mye mer ansvaret ovenfor barna. Flere har fulltidsjobb i tillegg, de to tingene er mye til sammen. Så kommer alle disse andre rollene man spiller: man må for eksempel ha tid til egentrening og venner. De fleste er flinke til å sette av tid til barn og bofellesskap, men ikke hverandre, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland.
Utdrag fra eldre artikkel skrevet av VG.no