Få et bedre samliv med partneren

1. Ta grep!: Hvis du begynner å kjenne likegyldighet til krangler, kan det være du er i ferd med å fjerne deg.

Siste bleieskift er forbi, dere sover natten igjennom, og har begynt å lese bøker igjen. Trene. Men det er også dugnader, foreldremøter, turn- og fotballturneringer, og frakt hit og dit. Alt er logistikk, og logistikk kan være eksplosivt materiale.

I følge den amerikanske psykologen Robert Sternbergs kjente kjærlighetsteori, består kjærligheten av tre elementer: Tilhørighet, lidenskap og forpliktelse.

– Sternberg mener alle elementene må være til stede for at noe skal kunne kalles romantisk kjærlighet, sier psykolog og parterapeut Catrin Sagen.

– Men så er det gjerne slik at disse elementene ikke er like dominerende gjennom livet. Av og til handler det om lidenskap og nytelse, andre ganger bæres forholdet kanskje mest av forpliktelsen.

2. Tilknytning: For mange kan det gå lange perioder uten intimitet og seksuell kontakt. Hormonene som skilles ut ved slik nærhet, binder oss sammen som par. Bli kjent på nytt!

3. Bekreftelse: Man trenger ikke være enig i med partnerens forventning, men bekrefte den, ved for eksempel å si at «jeg skjønner at dette er viktig for deg».

4. Snakk!: Vær obs på hva som plager deg, og ta det opp. Det er viktig å finne ut av hva mistrivselen kommer av. Kanskje har partneren det på liknende måte, og det blir enklere å ta tak i det og få til en endring. For eksempel: «Jeg sliter med helgene, jeg orker ikke ha det sånn vi har det. Jeg er så mye sint, og føler at det gjør meg til en dårlig utgave av meg selv.»