Family argument

Skolealder barna vet at skilsmisse betyr foreldrenes ekteskap er avsluttet. De kan ha venner som har foreldre som er skilt og kan ha blitt kjent med konseptet med en mor og en far som bor hver for seg. Forvent at de skal være mest interessert i hvordan deres egne liv vil bli berørt… De vil være engstelig for ting som hvor de vil bo og gå på skole, og de vil sannsynligvis ha en rekke detaljerte spørsmål til deg, så vær forberedt med noen svar. Det viktigste er å forsikre dem om at de vil bli tatt vare på og elsket, uansett hva.

Ikke bli overrasket hvis barnet viser tegn til usikkerhet eller regresjon, og blir ekstra rampete, lite samarbeidsvillig, eller klengete, eller søker mye oppmerksomhet fra deg og andre i denne vanskelige tiden. Selv de mest minnelige av separasjoner skaper en banebrytende endring for alle barn. «De store skilsmisse problemer er endringer og tap», sier psykolog Anthony Wolf i sin bok «Hvorfor måtte du få en skilsmisse, og når kan jeg få en hamster?» Barna synes begge deler er veldig skummelt. Noen barn vil være åpent trist eller sint, mens andre kan nekte de har noen følelser i det hele tatt om det.

Likevel skole-alder barn kan være overraskende spenstig og i stand til å tilpasse seg. Hvordan du snakker med dem om skilsmisse – før, under, og etter det skjer – vil gjøre en stor forskjell i hvordan de takler det i det lange løp. Det de trenger mest fra deg akkurat nå er trygghet og konsistens i rutiner de er avhengige av…

Hvordan fortelle nyheten…

Alt handler om timing. Hvis du og din ektefelle vurderer separasjon eller skilsmisse, hold det for dere selv før dere vet helt sikkert. Det kan virke mer ærlig å vise full åpenhet, men usikkerheten av å høre at «Mamma og Pappa tenker å skille seg» vil unødvendig forvirre barnet ditt.

Selv om det er aldri en «god» tid, er det er dårlige tider: skole dager, rett før du setter kursen mot arbeid, rett før  fotballtrening, eller like før sengetid. «Når de får nyheten er de og føler seg plutselig veldig usikre og veldig alene – det er da du må være der for dem.

Velg et øyeblikk når du vil være sammen etterpå å tilby massevis av klemmer og forsikringer.